Houtstapelbouw is een traditionele bouwmethode die in vooral de Scandinavische landen, maar ook in het Baltische staten, in Canada en de bergachtige gebieden van Verenigde Staten wordt toegepast.
Het is een methode waarbij houten balken (“logs”) op elkaar gestapeld een wand vormen. Er zijn drie types te onderscheiden afhankelijk van de vorm van het hout: round logs, (ronde balken), semi-round logs (alleen de buitenkant is rond en de binnenkant is glad) en square logs (een rechthoekige tot vierkante balk).
Timbertalo werkt uitsluitend met rechte logs, omdat dit de methode is waarbij de pasvorm het beste is te garanderen, die nodig is om de vereiste luchtdichtheid van de wand te halen.
Houtstapelbouw wordt nogal eens verward met houtskeletbouw, of andere “hippe” namen als “post and beam” of “paal en balk”. Het verschil in constructie en uiteindelijk resultaat is echter heel groot!
Onze logs komen voor 100% uit de duurzaam beheerde Finse bossen. De herkomst van het hout verdient aandacht, want het kwaliteitsverschil (en ook prijsverschil) met ander hout is significant. Er zijn aanbieders van logbouw die werken met hout uit Oost-Europa. Het klimaat is daar echter zodanig anders dat het hout veel sneller is gegroeid en dus van mindere kwaliteit. Het verschil in groeitijd loopt van zo’n 30 jaar in het Oostblok tot 70 jaar in de Noord-Finse wouden. Over het beheer van de bossen in Oost-Europa weet ik niets, wel over hoe dat in Finland gebeurt. Zie ook https://www.smy.fi/en/forest-fi/forest-facts/. We vertellen u daar graag meer over, aan u de keuze.
Het hout is zogenaamd whitewood, ook wel Scandinavian Spruce (spar) genoemd, wij kennen het als vurenhout. Het is eigenlijk hout van een conifeerachtige, de kerstboom. Al het hout wordt in lokale houtzagerijen gedroogd en tot logs verzaagd en gelamineerd.
De logs zijn er in verschillende maten, vanaf 90 mm tot 240mm. De logs bestaan uit gelamineerde helften. Er zijn logs in 90, 136, 204 en zelfs 240 mm dikte.
De nieuwste technologie die we ook aanbieden is de zogenaamde CLT-logs, waarbij CLT staat voor Cross Laminated Timber. In goed Nederlands is dat kruislings gelamineerd hout.
Op deze pagina vertellen we u er meer over.
Duurzaamheid en energieverbruik
In midden Finland is het in de winterperiode enkele maanden tussen de minus 25℃ en tot wel -40℃ .. Daar is isolatie uitgevonden! Houtstapelbouw huizen hebben een zeer goede isolatie van zichzelf, en zijn met eenvoudige technieken zeer energiezuinig te maken.
Het door ons gebruikte hout heeft een soortelijke massa van ongeveer 500kg/m3 en een lambda-waarde λ van 0,13 W/mk (waarbij R=dikte/λ), dus een R-waarde van 0,025 m².K/W per mm dikte.
Een 90mm log heeft dus een R van 0,7 en een 136mm log al een R van 1,1 m² K/W! Onze dikste logs halen dus in een enkelwandige constructie al een R van 1,85.
Ter vergelijking: een baksteen gevelklinker heeft, mits geheel droog, een λ van 0,80. Bij een 10cm brede steen is de R dan slechts 0,125.
Hout isoleert dus meer dan 4x beter, anders gezegd: een log-wand van ons naaldhout hoeft nog geen 2cm dik te zijn om al beter te isoleren dan een 10 cm dikke muur van baksteen.
Wanneer we een 90mm dubbel-logs wand bouwen met een 12cm spouw gevuld met Easycell© cellulosevlokken (λ=0,036) zal de wand een Rc-waarde van 4,8 m² K/W halen bij een totale wanddikte van 30cm.
Voor een recreatiewoning is een dubbellogs 70mm met 10cm spouw gevuld met Easycell meer dan voldoende (R=3,85) en in het Nederlandse klimaat zeer comfortabel en energiezuinig gebleken.
Voor het dak adviseren we isolatie met ecowool celluloseproducten, maar steenwoldeken of minerale wol (bijvoorbeeld Rockwool 118) met een goede damp-remmende laag kan ook.
Volgens het Bouwbesluit ((https://www.bouwbesluitonline.nl/Inhoud/docs/wet/bb2012/hfd5?#art5.1 ) moet een buitenwand een Rc-waarde hebben van minimaal 4,5 m² K/W en een dak (hellend of horizontaal) moet minimaal een Rc-waarde van 6 m² K/W halen. Voor de vloer geldt een R van minimaal 3.
Dit voor woonhuizen, in recreatiewoningen gelden waarden “rondom” van R=2,5.